Za hranice lavice: Jak na studium v zahraničí pro nové studenty

S nástupem na vysokou školu se novým studentům otevírají mimo jiné možnosti, jak strávit část svých studií v zahraničí. Program Erasmus+ a další stipendijní nabídky otevírají dveře studentům nejen v rámci Evropy, ale také na mnoho prestižních škol v zámoří. Každý rok se tak více než tisíc studentů VŠE vydává získat cenné zkušenosti, které obohacují jejich akademickou i osobní dráhu.

Studium v zahraničí přináší mnoho výhod. Jedná se o jedinečnou zkušenost, kdy se studenti setkávají s novými kulturami, jazyky a akademickými prostředími. Absolvováním tohoto pobytu si můžete výrazně rozšířit znalosti, dovednosti a kompetence, které v budoucnu pomohou se lépe zařadit na pracovní trh.

  1. Jedním z kritérií výběrových řízení, kterými každý zájemce o studium v zahraničí musí projít, je studijní průměr. Ten se počítá vždy za celé dosavadní studium na VŠE, proto výborné akademické výsledky můžou zájemcům otevřít dveře k nejžádanějším programům a univerzitám.

  2. Proto, abyste plně využili všechny akademické a kulturní možnosti, které výměnný pobyt nabízí, je třeba mít již před výjezdem dostatečnou jazykovou znalost, alespoň na úrovni B2 (CEFR). Některé zahraniční školy mohou mít také požadavky na konkrétní jazykové certifikáty a v rámci výběrových řízení za ně máte i body navíc. Projděte si konkrétní bodová kritéria a zvažte možnost udělat si jazykový certifikát. VŠE  je autorizovaným centrem Cambridge Assessment English a můžete si zde složit zkoušky FCE, CAE či CPE s možností získat finanční příspěvek od fakulty.

  3. Pokud chcete poznat už dopředu život studenta v cizí zemi a pomoci zároveň některému z tisícovky zahraničních studentů, kteří na VŠE každoročně přijíždějí, pak doporučujeme se zapsat do Buddy Programu. Účastí v programu získáte nejen 10 bodů navíc do výběrové řízení, ale můžete zároveň poznat jinou kulturu a procvičit si cizí jazyk.

VŠE v Praze spolupracuje s téměř 250 vysokými školami po celém světě. Nejvíce studentů vyjíždí na studijní pobyt v rámci Evropy. VŠE však díky své široké partnerské síti umožňuje studentům vyjet i do dalších mimoevropských zemí, např. do USA, Kanady, Mexika, Austrálie, Hongkongu, Brazílie či Singapuru.

Pobyt lze uskutečnit v 2. ročníku bakalářského studia, ve 3. ročníku bakalářského studia nebo na magisterském stupni. Za dobu bakalářského a magisterského studia na VŠE však lze využít výměnný pobyt 1x na bakalářském a 1x na magisterském stupni.

Aplikace Erasmus Picker pak studentům umožňuje si na jednom místě vybrat nejvhodnější destinaci pro svůj zahraniční výjezd.

Zájemci o studiu v zahraničí procházejí výběrovým řízením, které se koná obvykle jednou ročně vždy na následující akademický rok. Aktuální termíny, včetně jednotlivých kritérií, naleznete na webu Oddělení zahraničních styků (OZS), které tato řízení organizuje.

Inspirujte se!

Zážitky, fotografie a videa vyjíždějících studentů jsou průběžně sdíleny na Instagramu vse_studyabroad a Facebooku VSE Study Abroad.
I v roce 2024 pokračuje seriál studentských takeoverů, kterými se studenti mohou formou IG stories podělit o své zážitky a tipy z výjezdu. Všechny takeovery jsou uloženy na instagramovém profilu OZS, aby z nich mohli studenti nepřetržitě čerpat inspiraci. Příspěvky stále přibývají, IG i FB VSE Study Abroad tak určitě stojí za to sledovat!