Erasmus+ a další: Objevujte střední a jihovýchodní Evropu skrze program CEEPUS

Program Erasmus+ a další stipendijní nabídky otevírají dveře studentům VŠE do celého světa. Od studijních výjezdů na prestižních univerzitách po pracovní stáže v mezinárodních firmách – studenti objevují nové kultury, jazyky a získávají cenné zkušenosti, které obohacují jejich akademickou i osobní dráhu. Pro získání těchto zkušeností však není nutně cestovat do vzdálených zemí. I v regionu střední a jihovýchodní Evropy existuje skvělá možnost prozkoumat kulturní rozmanitost a přispět k evropské integraci. Ve třetím díle seriálu o možnostech studia v zahraničí tak představujeme program CEEPUS.

CEEPUS

Program  CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je výměnný program pro regionální spolupráci vysokých škol v zemích střední a jihovýchodní Evropy. Studenti prezenčního studia (od ukončeného druhého semestru) mají možnost získat stipendium na krátkodobé či semestrální studijní pobyty, krátké odborné exkurze nebo letní školy. Jedná se o skvělou příležitost jak nabrat nové zkušenosti, navázat profesní kontakty a zlepšit se v cizím jazyce. Stipendium v programu lze získat v rámci sítí vysokých škol nebo individuálně (jako tzv. freemover). Pobyt lze využít i k přípravě diplomové nebo dizertační práce.

A kam lze vycestovat? Do zapojených zemí patří Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Maďarsko, Severní Makedonie, Moldavsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Kosovo.

Termíny pro podání žádosti jsou obvykle dvakrát ročně, 15. června pro pobyty v zimním semestru a 31. října pro pobyty v letním semestru.

Více o programu naleznete na stránkách zde.

Příběhy studentů

Anna Duchková (FFU, Wirtschaftsuniversität Wien - AT)

Anna Duchková (FFU, Wirtschaftsuniversität Wien - AT)

„Letní semestr akademického roku 2023/2024 jsem strávila ve Vídni, kde jsem v rámci stipendijního programu Ceepus studovala na Wirtschaftsuniversität Wien. Každému, kdo by o výjezdu do Vídně a na WU uvažoval můžu s čistým svědomím jak město, tak školu jen doporučit. Výuka se od VŠE celkem lišila, neboť jednotlivé předměty nebyly rovnoměrně rozprostřeny do celého semestru, nýbrž byly vyučovány v blocích, a tak jsem se vždy v určitou dobu semestru soustředila převážně jen na jeden až dva předměty. Velký důraz byl také kladen na práci ve skupinách a na řešení různých případových studií. 

Můj pobyt nebyl samozřejmě jen o studiu, během těch čtyř měsíců jsem si našla spoustu nových přátel,  ať už mezi studenty WU či mezi ostatními výměnnými studenty. Zároveň jsem využila kulturní nabídku Vídně a často zavítala do divadla či na koncert. 

Vrátila jsem se s novými znalostmi, vzpomínkami a přáteli na celý život a všem, kdo jen trochu váhá, zda v rámci studia někam vyjet, říkám, ať už neváhají a vyjedou!“

Erasmus+ a další: Objevujte střední a jihovýchodní Evropu skrze program CEEPUS